donderdag 30 juli 2015

Ad Hoeben (1928) overleden

Op 22 juli jongstleden is de Brabantse heraldicus en vlaggenkundige Adrianus Henricus (Ad) Hoeben (20 nov. 1928) overleden.

Hoeben schreef in 1991 Brabantse heraldiek in historisch perspectief. Daarin zette hij in 126 pagina's overzichtelijk de contouren uit van de rijke Brabantse heraldiek.
Hoeben gaf in dat werk, maar ook in het genealogisch tijdschrift De Brabantse Leeuw, stevige en gefundeerde  kritiek op het gevierde naslagwerk van J.P.W.A. Smit, De Brabantse beelden en tekens van recht (1957). Smit was volgens Hoeben op het verleidelijke glibberige pad van de hypothese terechtgekomen en dat had zelfs gevolgen voor de provincievlag.

Afgezien van de vele artikelen die Hoeben schreef voor de Brabantse Leeuw, Gens Nostra en De Nederlandsche Leeuw, heeft hij zijn sporen verdiend met het naslagwerk Noord-Brabants Wapenrepertorium (2001). Door zijn werk in communicatie en voorlichting wist hij met de pen een nuchtere, moderne en vooral wetenschappelijke toon te vinden waar op dat moment behoefte aan was. Hoebens bijdragen aan de heraldiek, genealogie en banistiek zijn van blijvende invloed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten