donderdag 22 januari 2015

Ontwikkeling rond de collectie Muschart

R.T. Muschart (1930-1955)

De Heraldische Databank (HDB) is afgelopen jaar door verschillende publieksgroepen intensief geraadpleegd. In de Heraldische Databank zijn de metadata opgenomen van de collectie Muschart, 150.000 fiches die verwijzen naar heraldiek in Nederland.

De regelmatige HDB-gebruiker zal stuiten op vermeldingen van die Muschart-fiches en nieuwsgierig zijn wat daar nu àchter ligt. Wat men op dit moment ziet, zijn de objectcategorieën met oude nummercodes als 41I, 57N en nieuw gegenereerde bestandscodes als HMUSNL029577.  De oude nummercodes stonden voor de oude zoekingangen die gebruikelijk waren bij het opbouwen van een kaartsysteem. Het is een overweging geweest om in de bètafase van deze website nog geen metadata van Muschart aan te bieden, maar we vonden het belangrijk om mensen te tonen dat er voor het grote publiek veel relevante online data aan zitten te komen.

Op dit moment kost het apart (on demand) laten maken van scans uit Muschart € 36,50, maar in de toekomst willen we de fiches digitaliseren zodat mensen deze zelf tegen een luttel bedrag kunnen downloaden en kunnen transcriberen. Daarin vormt het hellende handschrift van de voormalige rijkshavenmeester nog een uitdaging, maar genealogen schijnen daar niet voor terug te deinzen. Met die transcriptie kan men een goede reconstructie (laten) maken door een heraldisch tekenaar.

De gestileerde kaartenbak zal op termijn steeds minder in beeld komen en vervangen worden door een afbeelding van in middelhoge resolutie en ons watermerk.
 
Het huidige scherm met vermelding van een Muschart-ficheWie meer over R.T. Muschart en zijn verzameling wil weten kan het artikel van R. van Drie en A.G. van der Steur uit het Jaarboek CBG 2000 hier online lezen. Ook is het mogelijk om op de studiezaal van het CBG de gemicroficheerde collectie Muschart te raadplegen.

3 opmerkingen:

 1. Goedendag,
  Ik zou heel graag in het bezit willen komen van ons Muschart familiewapen maar kan de afbeelding helaas op internet niet vinden !
  Het gaat om het wapen van Waagmeester met de beschrijving ; Heraldische beschrijving:
  Plaats - Wapenvoerder - NaamWaagmeester OpmerkingBestandsnaam 1801 - Nummer HMUSNL044540 Bron of boekType Muschart afbeeldingen categorieën Wapenomschrijving
  78N Weegschalen
  het is een wapen met daarop een hand uit een donkere wolk welke een weegschaal vasthous zonder schalen en daaronder een landschap met een schop !
  Ik hoor graag van u of u de afbeelding in bezit hebt !
  Mvg, B.L.Waagmeester

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goedendag, Idem als boven geplaatst, zou ik graag een voorbeeld willen zien van het 2de Van 't Hoff familiewapen. Zou u zo vriendelijk kunnen zijn dit voorbeeld in de database toe te voegen, mijn dank is groot. Het betreft het wapen met de informatie Plaats
  -
  Wapenvoerder
  -
  Naam
  Hoff, van 't
  Opmerking
  Bestandsnaam
  1801 -
  Nummer
  HMUSNL020458
  Bron of boek
  Type
  Muschart afbeeldingen categorieën
  Wapenomschrijving
  54J Een wolf, vergezeld
  59J Meer dan een pauw
  80F Muziekinstrumenten
  Mvg R.M. van 't Hoff

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goedemiddag, Evenals de bovenstaande verzoeken, zou ook ik graag een abeelding willen zien van het familie wapen van Koremans. Het betreft bestandsnaam 1801 HMUSNL024245. beschrijving keper vergezeld boven en beneden verschillend, Boven vogels. Ik ben al een zeer lange tijd bezig met de familie koremans maar kan de missing link niet vinden. Mogelijk kan dit me verder helpen. met vriendelijke groeten

  BeantwoordenVerwijderen