dinsdag 6 januari 2015

De kroon als icoon (1)
De communis opinio heeft een zekere druk gelegd op het koninklijke postzegelontwerp dat ruim een jaar geleden werd geïntroduceerd. De postzegel heeft nog steeds de gebruikelijke neutrale monochrome versies van de vorst in blauw en oranje, maar de kroon - aanvankelijk niet zijn kroon - is op aandringen van PostNL toch maar aangepast. Het eerste ontwerp van Studio Job had drie zichtbare beugels en leek qua silhouet behoorlijk op de Britse St. Eduardskroon (niet te verwarren met de Britse Rijkskroon). Nu het aantal zichtbare beugels is vermeerderd tot vijf is de associatie met met het Engelse koningshuis ook geheel verdwenen.
De motivatie van Studio Job om met de drie beugels een 'meer iconische' kroon te maken werd kennelijk niet goed verteerd. Op zich is die motivatie al krom, want een kroon is al een icoon. Gelukkig bleek de Nederlandse Rijkskroon iconisch genoeg, net zoals de Zweedse, de Britse, de Hongaarse, ja eigenlijk alle koningskronen dat zijn, met hun eigen silhouet, kleur, constructie, edelstenen, parels en muts. Die laatste zijn weggelaten vanwege de stilering, wat overigens heel goed is voor te stellen.
Bewust afwijkende rijksheraldische uitingen zijn eerder door ons opgemerkt. Artistieke vrijheid of gewoon stom? Kijk daarvoor naar deze link.

Europese koningskronen, de Beierse lijkt veel op de Nederlandse, maar mist de muts.2 opmerkingen:

  1. Op de affiche van Soldaat van Oranje staat ook een verkeerde (Engelse) kroon; hij was adjudant van koningin Wilhelmina dus moet daar de NL kroon op staan.

    Robert van Diggelen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vergelijk eens de kronen in http://www.koninklijkhuis.nl/encyclopedie/monarchie/wapens/ en http://www.hofleverancier.com/koninklijk-wapen.jpg
    Beide zonder muts, de hofleveranciers met een veel bollere kroon met bollere beugels...

    BeantwoordenVerwijderen