maandag 3 maart 2014

Nieuwe leeuw voor Oranje


Aansluitend op het persbericht over het nieuwe oranje shirt voor het Nationaal Elftal (Brazilië 2014) is Editie nl vandaag bij het CBG geweest om tekst en uitleg te krijgen over de leeuw als nationaal symbool.

Ingegaan werd op de eigenschappen van de leeuw als edele, maar agressieve verdediger van het welpennest. Een diepere symbolische laag is de leeuw als symbool van Christus, die via de Bijbel de geschiedenis is ingegaan als de leeuw van Juda. Agressie, edelmoedigheid en protectie waren eigenschappen waar de Noordeuropese middeleeuwse vorsten zich perfect mee konden identificeren. Vanaf de zestiende eeuw tekende de leeuw zich af als centraal symbool voor de Republiek, wat mooi verbeeld is in de zogenaamde Leo Belgicus.

Zegel van de Staten Generaal, 17de eeuw, CBG, coll. KNGGW


Het shirt is uiteraard oranje, een niet al te heraldische kleur die Nederland verbindt met het Prinsdom Orange in Zuid-Frankrijk. De zilveren leeuw is het embleem van de KNVB dat vanaf 1907 in varianten de shirts siert. Deze tijdloze leeuw is herontworpen door Wim Crouwel. Ga naar de website van de KNVB voor achtergronden.

Zie ook het item van Editie NL (RTL 4) van 3 maart 2014 over dit onderwerp, met een kort interview met CBG-heraldicus Guus van Breugel. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten