woensdag 11 september 2013

Limburgs wapen Van Caldenborg op kruik in Amersfoort

In het septembernummer van Kroniek, het historisch tijdschrift van Amersfoort, wordt door Evelyn Scheepsma een steengoed kruik uit 1620 besproken. Wat deze Amersfoortse bodemvondst uit 1987 interessant maakt, is dat één van de drie medaillons op de buik een heraldische boodschap bevat die niets met de stad van doen lijkt te hebben. Hoewel de kruik in scherven is aangetroffen, is het medaillon onaangetast en in de vakkundige reconstructie opgenomen. Het gestempelde wapen is volgens het randschrift van Guillaume van Caldenborch, 'Maieur de la ville et duché de Limbourch', zijnde gedeeld: I in zilver vier blauwe balken en een rode schildzoom met [11] gouden bezanten (V. Caldenborg); II drie vlammende harten. Het helmteken: het stamwapen tussen twee olifantstrompen.
Dergelijke wapenmedaillons waren niet uitzonderlijk in de 16de en 17de eeuw. Het gegeven dat deze in steengoed werden gestempeld, zegt iets over de oplage van heraldisch ceramiek in het bijzonder en de huishoudelijke alomtegenwoordigheid van heraldiek in het algemeen. De kruik is overigens vervaardigd in Raeren (B).

De Van Caldenborgs of  Van Caldenbergs worden al in de veertiende aangetroffen in en rondom Berg. Ze behoorden tot een statusgroep met grond en bestuursfuncties die deels, vanaf de zeventiende eeuw een adellijke glans kreeg en in de persoon van deze Guillaume van Caldenborch door koning Philips IV in 1629 geridderd werd. Guillaume was niet alleen schout voor het gehele hertogdom Limburg, hij was ook heer van Groules, Bougnoux, Beuck, Frambach, Salomé, Susterzeel en Herve. Uiteindelijk schopte hij het tot kanselier van Brabant. Hij stierf in 1648 op zijn kasteel Crèvecoeur in de gemeente Battice.

Kroniek, Tijdschrift Historisch Amersfoort
jrg. 15, nr. 3, september 2013
www.historisch-amersfoort.nl
Geen opmerkingen:

Een reactie posten