woensdag 4 januari 2012

Boek: De Pieterskerk in Leiden

Deze week verscheen het omvangrijke en luxueus uitgegeven boek De Pieterskerk in Leiden. Bouwgeschiedenis, inrichting en gedenktekens, van Elizabeth den Hartog en John Veerman (e.a.).
Het boek belicht de geschiedenis van de Pieterskerk en het gebruik door zes eeuwen heen. De geschiedenis van de Pieterskerk in Leiden begint in 1121 met de bouw van een kapel in opdracht van de graven van Holland. Uit deze kapel ontwikkelde zich de belangrijkste parochiekerk van de stad.

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de Pieterskerk in Leiden. Ook bij de restauratie in het vorige decennium werd er veel bouwhistorische informatie verzameld. Alle informatie die het onderzoek opleverde is in dit boek samengebracht. Voor heraldici is vooral de aandacht voor gedenktekens van belang. Daarbij moet men denken aan wapenborden, epitafen, grafzerken en -monumenten, de wapenschilderingen in de 17e eeuwse kerkmeesterkamer etc.

De Pieterskerk in Leiden. Bouwgeschiedenis, inrichting en gedenktekens, van Elizabeth den Hartog en John Veerman (e.a.), uitgegeven door W Books in samenwerking met Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 527 pag.'s, rijk geïllustreerd, gebonden,  ISBN: 9789040078187, prijs € 59,50. Zien ook website Universiteit Leiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten