vrijdag 11 november 2011

Boek: Portugees wapenporselein vanaf de 16e tot in de 19e eeuw

De laatste jaren zijn diverse boeken gepubliceerd over het wapenporselein dat in China werd vervaardigd voor de Europese markt. In de 18e eeuw was alles wat Chinees was zeer in de mode en het exportporselein was razend populair. Na publicaties over o.a. wapenporselein met Nederlandse, Franse en Spaanse (familie)wapens (zie onder meer Chinese Armorial Porcelain for the Dutch Market, door Dr. Jochem Kroes) is in 2007 ook een reeks gestart waarin het Portugese wapenporselein wordt beschreven en afgebeeld. Dit project van Varela Santos heeft inmiddels al vier publicaties opgeleverd en deel 5 zal nog verschijnen (zie voor de titelgegevens hieronder).
De Portugese markt was voor de Chinezen zeker niet de onbelangrijkste en deze was tenminste de oudste. Al in de 16e eeuw bestelden Portugese koningen en prinsen porselein met hun wapen daarop, meestal in blauwwit. Pas aan het einde van de 17e eeuw deden dat ook de Nederlanders, de Engelsen, de Fransen, de Zweden en Denen en vertegenwoordigers van andere Europese naties.

Het eerste deel behandelt de oudste Portugese wapenschotels en andere voorwerpen uit de 16e eeuw. Naast de koning van Portugal als opdrachtgever waren dat leden van de families Ameida en Cordeiro.  Deel twee is gewijd aan het latere wapenporselein van de koningen, de religieuze orden en geestelijkheid van Portugal. In de delen drie en vier wordt het wapenporselein van de Portugese adel behandeld. Daarin is speciale aandacht voor de familie Sobral en voor de Portugese joden die wapenporselein bestelden. Een belangrijke familie die ook banden met Nederland heeft is De Pinto, die zeer welvarend werd in Amsterdam en Den Haag. De rijke koopman Isaac de Pinto, die in het nog bestaande Pintohuis in de Jodenbreestraat woonde, bestelde in het begin van de 18e eeuw een set wapenborden in blauwwit. De teksten zijn in het Portugees en in het Engels en de uitgaven zijn fraai vormgegeven. Ze zijn rijk en grootschalig geïllustreerd met kleurenfoto's van Portugees wapenporselein en andere historische objecten.   

Portugal na porcelana da China : 500 anos de comércio / Portugal in porcelain from
China : 500 years of trade,
door Varela Santos, A . Uitgever: Artemágica, Lisboa : 2007- 2011.
4 delen: ISBN: 9789896050344 (v.1); 9789896050528 (v. 2); 9789896050580 (v. 3); 9789896050627 (v.4). Zie website voor meer info en eventuele bestelling.

Het boek is in te zien in de Studiezaal van het CBG te Den Haag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten