dinsdag 4 oktober 2011

Zegels van middeleeuwse koninginnen, prinsen en prinsessen van Frankrijk

In 1980 verscheen het eerste deel van de serie Corpus des sceaux français du Moyen Age uitgegeven door de Archives nationales van Frankrijk. Dit prestigieuze corpus sigillorum beoogt een totaaloverzicht te geven van middeleeuwse zegels in Frankrijk.

Het eerste deel was gewijd aan de zegels van de steden: Les sceaux des villesIn 1991 verscheen deel 2: Les sceaux des rois et de régence. Hierin komen de zegels van alle Franse koningen en regenten aan bod, van Childéric I (457-481) tot Louis XII (1498-1515).
Alle zegels zijn in de boeken fotografisch gereproduceerd en beschreven, en naast een index op naam zijn de boeken ook voorzien van een heraldische en een iconografische index.Binnenkort wordt het derde deel gepubliceerd, gewijd aan de zegels van koninginnen, prinsen en princessen van Frankrijk: Les sceaux des reines et des enfants de France. Ter gelegenheid van het verschijnen van dit nieuwe deel wordt op 22 november in Parijs een colloquium georganiseerd over de rol van vrouwen (koninginnen en prinsessen) binnen staatsmacht in Frankrijk in de middeleeuwen. Zie hier voor het programma van die bijeenkomst. 

Zie hier voor een overzicht van de zegelcollecties van de Archives nationales

Geen opmerkingen:

Een reactie posten