dinsdag 26 juli 2011

Herontdekking heraldische collectie CBG

Onlangs is bij het CBG een vergeten heraldische collectie boven water gekomen. Het gaat om enige honderden heraldische tekeningen en prenten van goede kwaliteit, stammend vanaf het eind van de zestiende eeuw tot en met de jaren dertig van de twintigste eeuw. Omdat men tientallen jaren geleden geen automatisering kende, ontsloot men gemakshalve de collectie op familienaam en raakte de oorspronkelijke context verstoord.

Familiewapen Fassijn
Medewerkers van het Centraal Bureau voor Genealogie proberen op dit moment te achterhalen wie de tekenaars en collectievormers zijn geweest, want het is duidelijk dat hier oudere deelcollecties bijeen zijn gebracht. Soms zijn het echte goede tekenaars, zoals Lion en Van Leeuwen, wier werk werd gekopieerd door een lithograaf ten behoeve van het beroemde werk Stam- en Wapenboek van aanzienlijke Nederlandsche Familiën (A.A. Vorsterman van Oijen,1885). Soms zijn het mindere goden, maar dat aspect wordt vaak ruimschoots gecompenseerd door een hoge ouderdom van het werk.

De bedoeling is dat het materiaal wordt geïmporteerd in de Heraldische Databank.

1 opmerking:

  1. Zou achterhaald kunnen worden op welke wijze deze collectie in de verzamelingen van het CBG is terechtgekomen? Komt zij wellicht uit die van het Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde?

    BeantwoordenVerwijderen