dinsdag 1 maart 2011

'Wapenboek ten Ham' digitaal

In de beeldbank van het Gemeentearchief Barneveld bevinden zich de gedigitaliseerde afbeelingen van de 100 wapentekeningen uit het Wapenboek ten Ham. Het betreft familiewapens van bekende Gelderse en Veluwse geslachten. Ze zijn volgens een notitie van ene W. ten Ham in het wapenboek gemaakt door diens grootvader E. ten Ham in de periode 1850-1865.

Uit naspeuringen in Genlias blijkt dat W. ten Ham kan worden geïdentificeerd als Willem ten Ham (* ca. 1894). Diens opa heette voluit Evert-Jan ten Ham en werd ca. 1832 geboren te Barneveld. Hij overleed aldaar op 31 december 1891, 59 jaar oud.
Evert-Jan ten Ham huwde op 19 april 1862 te Ede met Mietje Roskam. Ten tijde van zijn overlijden was hij winkelier in schildersbenodighden, maar volgens zijn kleinzoon ook een "kundig schilder". Dat zal hij dan niet van een vreemde hebben gehad, want Evert's vader Hendrik ten Ham (ca. 1804-1872) was schilder, Willem was schilder en Willem's vader, die eveneens Hendrik (1866-1936) heette, was ook schilder.
De familie heeft jaren lang een schilderszaak gehad in de Langstraat in Barneveld. Van Hendrik ten Ham E.J.zn (de vader van Willem) zijn een aantal fraaie pen- en krijttekeningen van o.a. de kerk van Barneveld en dorpsgezichten op de Langstraat te vinden in de zelfde beeldbank.

Zie het artikel van Anton C. Zeven over het Wapenboek te Ham op de website van het gemeentearchief Barneveld.
Voor de wapentekeningen zelf, ga naar de Beeldbank Barneveld. Zoek daar met het trefwoord "Wapenboek" en je vindt ze allemaal keurig op een rijtje.

2 opmerkingen:

 1. Ik heb sinds kort een schilderij van H ten Ham E.J.zn bemachtigd.
  Het is een stilleven van rozen.
  Uiteraard ben ik heel benieuwd naar de historie van dit schilderij.
  Kunt u mij hierover meer vertellen??

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste José Burgers,
  Voor informatie over artiesten en schilderijen kun je het beste terecht bij het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD). Op hun website vind je diverse databases die behulpzaam kunnen zijn. http://website.rkd.nl/Databases

  BeantwoordenVerwijderen