donderdag 10 maart 2011

Bijzonder glas in "Tussen Kunst & Kitsch"

Wapen Tilly
In de aflevering van 9 maart van het tv-programma Tussen Kunst & Kitsch werd een bijzonder glas ter beoordeling aangeboden. Het betreft een zogenaamd Bilby-glas. De familie Bilby maakte tussen 1760 en 1778 speciale glazen die Newcastle Baluster werden genoemd, naar de plaats van vestiging.

In dit geval een glas met daarop de geëmailleerde afbeelding van het wapen van de familie Tilly. De familie Tilly is bekend als de familie waarvan een prominent lid, de schoomeester Claes Tilly, naar verluid in 1695 de Haarlemmer Olie uitvond. De Koning Tilly Oprechte Haarlemmerolie-fabriek is nog steeds in Haarlem gevestigd, en een verre achterkleinzoon van Claes Tilly liet het glas beoordelen door de deskundige van Tussen Kunst & Kitsch in het Stedelijk Museum Alkmaar. Dit type glas is erg zeldzaam, zeker in Nederland. De geschatte waarde is € 25.000.

Zie aflevering Tussen Kunst & Kitsch vanaf 40:22 minuten. Of ga naar website van het programma.

Get Microsoft Silverlight Of bekijk de flash versie.

In dezelfde aflevering werden ook nog een paar mooie laat 18e eeuwse kussenbladen gepresenteerd. Eén geborduurd kussenblad met daarop de wapenafbeeldingen van Holland, Zeeland en Friesland. (Waarde ca. € 1.500)  Op het andere kussenblad, in gobelin-techniek, het wapen van Rotterdam en het jaartal 1764. (Waarde ca. € 5.000.) Zie vanaf  35:32 minuten.

Zie ook Adel & Patriciaat@CBG.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten