donderdag 3 februari 2011

Bijzonder wapenporselein bij "Tussen Kunst & Kitch"

In de aflevering van het AVRO tv-programma "Tussen Kunst & Kitsch" van woensdag 2 februari 2011 (opgenomen in het Bonnefantenmuseum te Maastricht) toonde een deelnemer een porseleinen bord van rond 1700 met daarop het wapen van de Zuid-Nederlandse regio Namur.  Het bord maakte deel uit van een serie van acht. De deelnemer gaf aan de gehele serie te bezitten. Het betreft zogenaamd Chine de commande en is bijzonder waardevol.

De passage over deze uit heraldisch oogpunt bijzondere vondst is in onderstaand embedded venster van Uitzending Gemist te zien vanaf 40:00 minuten.

Get Microsoft Silverlight Of bekijk de flash versie.

Of ga naar het overzicht van het programma Tussen Kunst & Kitsch bij Uitzending gemist en kies het programma van 2 februari 2011.

In 2003 is in Luxemburg in het Musée National d'Histoire et d'Art een gespecialiseerde tentoonstelling gewijd aan zulk soort porselein: Hybrides. Porcelaines chinoises aux armoiries territoriales européennes. Zie deze link voor een korte Franstalige beschrijving. Ter gelegenheid van deze expositie verscheen een catalogus van J.L. Mousset en U. Degen. Deze publicatie telt 122 pagina's en veel illustraties (ISBN 28 7985 003 7) en is o.a. in te zien in de studiezaal van het CBG te Den Haag..

De Nederlanders behoorden tot de grootste importeurs van Chinees porselein in de achttiende eeuw. Vooral in de periode 1730-1750 lieten zij wapenserviezen met fraaie afbeeldingen van familiewapens maken. CBG-medewerker Jochem Kroes schreef daarover het standaardwerk Chinese Armorial Porcelain. Het boek bevat een inventaris van 455 van deze wapenserviezen en vele afbeeldingen. Zie hier voor de index op de 455 familienamen.
Het is de eerste overzichtpublicatie betreffende de Nederlandse markt. Dit luxueus uitgevoerd boek kan ( á € 150,-) worden besteld via de website van het CBG.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten