woensdag 12 januari 2011

Terugblik op CBG wapenregistraties 2010door Guus van Breugel

Nu 2010 afgerond is, kunnen we tevreden terugblikken op  27 leuke, boeiende en vooral kleurrijke wapenregistraties. De aanvragende personen / families kwamen uit diverse hoeken van Nederland en daarbuiten. De families Nolten, Kraaijenhagen, Schless en Stikkelbroeck kwamen uit de Duitse landen en de families Troisfontaine (Visé), Brosi (Bern) kwamen vanuit het Zuiden naar Nederland.

Een aantal nieuwe ontwerpen kwam voor de rekening van Mr. J.T Anema, P. Bultsma, C.E.G. ten Houte de Lange, H. K. Nagtegaal, A.F. Looije, R.J.P.M. Vroomen en R. Visser. De overige nieuwe wapens werden ontworpen door CBG-medewerkers H.C. 't Jong en A.J.C. van Breugel.
In totaal werden er van deze 27 aanvragen 7 wapens ingeschreven met een oude oorsprong: Corbey, 't Hoen, Smits, Jonker, Amsing, Van Breugel en Schless. In een paar gevallen werden voor deze oude wapens kleuren vastgesteld of werd het oude wapen op basis van historische gronden enigzins aangepast.
Met plezier denk ik terug aan de vondst van de originele wapenkleuren van de familie Amsing zoals die op een boerderij-schouw te Usquert (Noord-Groningen) voorkomt. Dankzij de alertheid van ons commissielid R. Alma en de aanvrager konden we hier tijdig de juiste beslissing nemen en kiezen voor groene in plaats van zilveren klavertjes. Ook de aanvraag 't Hoen leverde de nodige historische verassingen, compleet met laatmiddeleeuwse en vroegmoderne vidimi en notariële akten om het welgeborenschap en het oude rechtmatige gebruik van het familiewapen aan te tonen. Een andere verassende aanvraag was voor de familie Smits. Uitgangspunt was het ontwerpen van een nieuw wapen, maar enig extra onderzoek leidde tot een historisch wapen dat onder andere door Jan Jansz. Smits, heer van Ouderkerk, gevoerd was. Kort na deze ontdekking leidde een fietstochtje langs Oudewater tot een toevallige vondst in de etalage van een antiquair, waar het 'vergeten' wapen in de vorm van een achttiende-eeuwse gravure, ingelijst en wel, te koop werd aangeboden!
Ons plan is om op korte termijn de ontwikkelingen rond enkele van deze registraties via ons kwartaalblad 'Genealogie' als casus uit de doeken te doen, zodat het grote publiek zicht krijgt op welke verassingen (en tijdelijke tegenslagen) zich bij de zoektocht naar- en registratie van een wapen kunnen voordoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten