vrijdag 26 november 2010

Collectie lakzegels Euregionaal Historisch Centrum

In maart 2010 zette het Euregionaal Historisch Centrum (Sittard, Geleen, Born) een mooie collectie van ca. 1600 lakzegels online. Dat is door weinigen buiten de regio gesignaleerd.

De collectie werd in 2002 verkregen via Museum het Domein te Sittard, museum voor stedelijke historie en moderne kunst. In de loop van 2004 heeft vrijwilliger Theo Sigmund de zegels gefotografeerd en vervolgens beschreven op naam en plaats en waar mogelijk ook qua datering. Als "Zegelboek Stadsarchief Sittar-Geleen" kende de collectie ook al een papieren uitgave.

In de collectie komen ook nogal wat zegels voor van mensen van buiten de regio. De zegels worden per acht stuks op A4 als pdf gepresenteerd. In de aparte index / inhoudsopgave kan worden gezocht op naam. Daarna vergt het enig bladerwerk door verschillende subgroepen in de rechtermarge (burgers, adel, gemeenten etc.) om de zegel van de gewenste naam terug te vinden. Ga naar de zegelcollectie.

Zoeken in de nieuwe beeldbank van het Euregionaal Historisch Centrum op het woord "wapen" of "familiewapen" levert nog eens 25 foto's op van wapens op regionale gebouwen, glas-in-lood etc.

1 opmerking:

  1. Mooie collectie ! Echter bij de gemeentewapens staan al zeker 30 foute namen/vermeldingen. Ik ben geen familiewapen expert, maar ik vermoed dat daar ook foutjes in zijn geslopen. Beetje opletten dus...

    BeantwoordenVerwijderen