maandag 11 oktober 2010

Heraldische portretten door Jos Goolenaerts

Jos Goolenaerts (1913) is wellicht één van de bekendste Antwerpse heraldici. Al meer dan 50 jaar houdt hij zich bezig met wapenkunde. Als auteur debuteerde hij in 1967 in het lokale “Gemeentenieuws” van Deurne (Antwerpen) en van toen af schreef hij honderden heraldische artikelen in een groot aantal heemkundige, geschiedkundige en genealogische publicaties in de regio Antwerpen. Hij illustreerde die zelf. Jos Goolenaerts is op artistiek gebied autodidact en creëerde zodoende een heel eigen stijl waardoor zijn heraldische tekeningen vrijwel onmiddellijk herkenbaar zijn. Naast geïllustreerde heraldische artikelen tekende en schilderde hij wapens op verzoek van verenigingen, vrienden en kennissen zodat het totaal aan tekeningen onderhand een veelvoud van duizend bedraagt.

Naast zijn publicaties amuseerde hij zich met het maken van 'heraldische portretten'. ‘Want’, zo zegt hij zelf: ‘het is gemakkelijk genoeg om een afbeelding van een bekend persoon te vinden. Maar diens wapenschild is meestal veel moeilijker te achterhalen.' Over de jaren maakte hij een heleboel combinaties op A-4 formaat (zwart-wit en kleur). Een groot deel van deze heraldische portretten zijn van Antwerpse historische figuren zoals kunstenaars, koningen en keizers, wetenschappers, auteurs en andere bekende personages uit de geschiedenis van België en de rest van Europa.

Marc Van de Cruys vond het passend om in het zevenennegentigste levensjaar van Jos Goolenaerts deze uitgebreide reeks portretten waar hij de hand nog kond opleggen te publiceren in een uitgave voor heraldische geïnteresseerden.

“150 Heraldische Portretten van belangrijke personen uit de Antwerpse, Belgische en Europese geschiedenis”, 84 blz, A5, ill, uitg. Homunculus Wijnegem (2010), Prijs abonnees HD € 6,95, niet abonnees € 8,95 (+ verzending).

1 opmerking:

 1. Geachte,
  Jos Goolenaerts is mijn oom en ik probeer sinds geruime tijd zijn adres te achterhalen.
  Zou U me dat kunnen bezorgen ? Of kunt U hem misschien een mailtje zenden ?

  Met dank bij voorbaat,
  conSTANt Goolenaerts
  Heidebaan 65
  9100 Sint Niklaas

  BeantwoordenVerwijderen