woensdag 15 september 2010

Oproep t.b.v. jubileumboek 40 jaar wapenregister CBG

Uit eerdere blogposts van ons team heeft u kunnen concluderen dat het wapenregister van het Centraal Bureau voor Genealogie volgend jaar 40 jaar bestaat. Voorbereidingen - zoals een stratistisch onderzoek - voor een jubileumboek zijn inmiddels al begonnen. Daaruit is al gebleken dat veel families hun wapen gebruiken in de kleurstelling blauw-zilver en dat ze in dit wapen figuren voeren die een relatie hebben met 'het water' in de breedste zin van het woord. Voor het boek zijn er ook andere conclusies te trekken die gaan over de specifieke (moderne) burgerheraldiek en zal er ingegaan worden op heraldieke discussies die in de literatuur nog amper een neerslag vonden.

Voor de volledigheid wordt bij de uitgave een DVD met alle ingeschreven wapens geleverd. Het CBG heeft van de uitgegeven wapencertificaten altijd een duplo-exemplaar bewaard. In de periode 1989-2004 betrof het steeds een kleurenkopie van het certificaat. Voorafgaand aan deze periode werden de tekeningen handmatig gemaakt en nadien werden de tekeningen met een computerprogramma getekend. Aanvankelijk was - afgezet tegen de huidige scantechniek - de beeldkwaliteit van deze kleurenkopieen matig. Om de beeldkwaliteit van deze wapenregister-DVD te optimaliseren zijn scans van de oude wapencertificaten dus zeer welkom! U kunt op de hierbij gevoegde afbeeldingen/oproeplijsten klikken om te verifieren of uw of andermans registratie in die periode viel. Achter de naam ziet u het jaar van regsitratie.

Bezit u een wapencertificaat van het CBG uit de periode 1989-2004? Dan ontvangen wij graag per mail een scan van het wapen (dus niet van het hele certficaat) als Jpeg-bestand, 300 dpi. 

Mail henk.tjong@cbg.nl onder vermelding van "jubileumboek wapenregister" en de naam van de desbetreffende familie.

Bij voorbaat onze dank!

Guus van Breugel en Henk 't Jong, heraldici Centraal Bureau voor Genealogie

1 opmerking:

 1. Guus/Henk,
  Ik hoop dat jullie ook een paragraaf kunnen opnemen met aandacht voor de toepassingen door de nieuwe wapendragers. Moeilijk te achterhalen soms maar een paar exemplarische voorbeelden zou al aardig zijn'
  Ik wacht met spanning het werk af
  groet
  daniel de bruin

  BeantwoordenVerwijderen