donderdag 22 juli 2010

"Met fraaie kleuraccenten" In 2010 is er door het Nederlandsche Muntenhuis een zogenaamde 1 Gulden Dubbelkop geslagen, een herdenkingsmunt ter gelegenheid van het 30ste regeringsjaar van Koningin Beatrix: zie ook http://www.muntenhuis.nl/dubbelkop-1980/.
De zwaarvergulde Dubbelkop heet zo vanwege het dubbelportret en profil van onze vorstin en haar moeder. De munt was als zodanig al lang bekend, maar nieuw zijn de kleuraccenten die op het Rijkswapen aan de keerzijde zijn aangebracht. In een vrolijk rood jasje (sinds de Republiek niet meer vertoond) klimt de leeuw op een blauw veld. Toen was er nog wit over en dat heeft de ontwerpster gereserveerd voor de blokjes. Je hoeft geen kenner van heraldiek te zijn om te zien dat er hier met het aspect kleur wel erg losjes is omgegaan. Er is een andere boodschap ontstaan, maar welke is onduidelijk. Misschien dat heraldiek en de traditionele rijkskleuren zoals op de afbeelding hieronder wel heel erg voorjaar 1907 zijn?
Op zich zou je helemaal niet tegen iets alternatiefs hoeven te zijn, maar als het om een officiële uiting gaat zoals deze mooie munt uit 1980, waarom dan niet in de wettelijk vastgelegde kleuren en metalen?


We zijn benieuwd wat onze lezers ervan vinden!

2 opmerkingen:

  1. inderdaad een "vanuit de heup is geschoten" muntontwerp.
    Wellicht een 'dwingende hand' van de opdrachtgever om vooral rood-wit-blauw te gebruiken onder het motto "Wie betaalt, bepaalt".
    Robert H.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ach het is het muntenhuis die nemen het niet zo nauw met echtheid...

    BeantwoordenVerwijderen